Jakten på den rätta lottoraden – är vissa nummer bättre än andra?

År 2014 hävdade några brasilianska forskare att de kunde förutspå de rätta raderna på lotto med hjälp av avancerad matematik. De menade bland annat att alla nummer inte har samma chans att bli dragna, och baserade sin teori på det som kallas LNN – Law of Large Numbers.

Oavsett sanningshalten i deras påstående kan vi dock konstatera att vi alla har våra teorier om vi ska spela för att ta hem drömvinsten. Överallt kan vi studera listor på heta och kalla nummer och studera statistik över de mest dragna numren.

Och faktum är att vissa nummer faktiskt dras oftare än andra. Bland annat visade en undersökning vid ett givet tillfälle under 2013 att siffran 6 dragits 24 gånger. Det nummer som dragits flest gånger var 10, som kommit upp 41 gånger.

Men detta faktum motsägs av en annan sanning. Nämligen den att slumpen har inget minne. Varje nummer har exakt samma chans att dras, oberoende av hur många gånger det dragits tidigare. En lottorad som består av siffrorna 1-7 har exakt samma chans att vinna som en framslumpad rad, eller en rad bestående av dina släktingars födelsedatum.lottoradenSå efter varje lottodragning börjar det om på noll. Siffrornas historik har inget att göra med framtida resultat, hur mycket vi än försöker att upptäcka mönster och trender i dragningarna. Så det enkla, och kanske enda förnuftiga, rådet till dig som spelar är att gå på din egen magkänsla. Intuition, om du vill – den har lika stor chans att lyckas som alla matematiska beräkningar i världen.

Ett vanligt råd till de som går vilse i skogen är att stå stilla. Stanna där du är medan alla andra rör sig i letandet efter dig.

Att spela på lotto är på sätt och vis samma sak. Varje vecka dras nya nummer, så varför ändra på de nummer jag lämnar in? Visst känns det förnuftigt med en stående rad?